PAYLAŞ

Beyhekim Mahalle Konağı

Tasarımın çıkış noktası olan “Altın Oran” ı ifade eden formal yaklaşım ve bunun yansıması olarak, mekanlar “Fibonacci” sayıları ile tasarlanmaya çalışılmış ve bu uyumun mekansal işleyişe aktarılması amaç edinilmiştir.


Yapıda tercih edilen çağdaş yapı malzemeleri ve plan çözümleriyle inşa edilmesi planlanan tesisin, Selçuklu Belediyesi ve Konya için sembol olmaya aday yapılar içerisine gireceği düşünülmektedir. Modern yapı malzemelerinin yanısıra Selçuklu dönemi yapılarında kullanılan motifler ile bezenmiş cephe modülleri yapı estetiğini arttırırken yapı içerisinde güneş kontrolü de sağlayarak fonksiyonel bir rol üstlenmektedir.


Tesis, bulunduğu bölgede bir “LANDMARK” olabilecek tasarımı ile kullanıcıları beğenisini çekeceği öngörülmektedir. Davetkar girişi, ferah ve akışkan mekansal geçişleri ile kolay anlaşılabilir bir nitelikte dizayn edilmiştir. Emekli lokali bölümü için İÇ-DIŞ bağlantısı sağlanmış olup açık ve yarı açık mekana dönüşebilecek niteliktedir.


Bölgede ve Konya kent genelinde farklı organizasyonlara ev sahipliği yapabilecek olan 218 kişi kapasiteli Konferans ve Seminer Salonu ile tesisin önemini bir kat daha artıracaktır.


Tesis ilk bakışta birbirinden fonksiyon yönüyle ayrıştırılmış 4 ana Geometriden oluşmaktadır. Altın Oran sarmalını oluşturan Giriş-Spor Salonu ve Lokal bölümleri yapının ön plana çıkartıralan teşhir yüzünü oluşturmaktadır. Çok amaçlı salon, tesisi geçici olarak kullanacak olan ziyaretçiler tarafından ziyaret edileceği düşüncesi ile ve brütalist bir yaklaşımla tesisin kuzey yönünde yer alan sarmalda çözümlenmiştir. Bu yaklaşımla farklı fonksiyonlar; plan çözümü ve cephe karakteri ile de birbirinden ayrışmaktadır. Son olarak düzgün doğrusal bir geometriye sahip dersliklerin yer aldığı kütle yer almaktadır. Her farklı fonksiyon kendi içerisinde farklılaşırken iç mekanlar arasındaki geçişlerde akıcı bir plan şeması uygulanmıştır.


Çalışma alanı açısından proje alanı; bölge içerisinde yer alan diğer rekreasyonel fonksiyona sahip tesisler ve eğitim yapılarının da yer aldığı sosyal bir buluşma alanı içerisinde yer almaktadır. Bu yönüyle de tesisin kullanım yoğunluğunun yüksek olacağı düşünülmektedir. Tasarıma yön veren etmenlerden bir diğeri ise proje alanının formu olmuştur. Mevcut yasal düzenlemelerin bize tanıdığı hakların azami kullanılmasına özen gösterilirken, estetik açıdan da nitelikli bir tesis olması temel amaç edinilmiştir.

  • Projenin Adı : Beyhekim Mahalle Konağı
  • Proje Yılı : 2017
  • Proje Tip : SOSYAL VE KÜLTÜREL
  • İnşaat Alanı : 3550 Metrekare
  • Projenin Yeri : KONYA - Selçuklu
  • Yapım Yılı : 2018
  • Tasarım Ekibi : Ahmet Berat EĞLEN, Cemil GÖNÜLALAN, Hande ÖZTÜRK